ponedeljek, 18. februar 2008

Za Slovenijo brez krzna!



ANGLIJA in WALES sta krznarske farme zakonsko prepovedala leta 2000. Kmalu sta jima sledili SEVERNA IRSKA in ŠKOTSKA.

AVSTRIJA je popolno prepoved krznarskih farm sprejela leta 2004.

NIZOZEMSKA je leta 1995 sprejela prepoved lisičjih farm in leta 1997 prepoved činčiljih farm.

ŠVICA je primer države, ki je s strogim sistemom omejitev in pogojevanja reje de facto dosegla ukinitev krznarskih farm.

HRVAŠKA je v celoti prepovedala vzrejo živali za krzno leta 2006.



SLOVENIJA v letošnjem letu predseduje EU in je na očeh svetovne javnosti. S sprejetjem zakonske prepovedi vzreje živali za krzno se ji ponuja odlična priložnost, da pusti svoj pečat tudi kot visoko etična in ozaveščena država.


Mednarodni protest proti krznu se bo zgodil v soboto, 23. 02. 2008, s pričetkom ob 11h na Kongresnem trgu v Ljubljani. BODITE ZRAVEN!


4 komentarji:

Anonimni pravi ...

citiram: "S sprejetjem zakonske prepovedi vzreje živali za krzno se ji ponuja odlična priložnost, da pusti svoj pečat tudi kot visoko etična in ozaveščena država" - eeeh, sicer sam nisem vegan, ampak anyway. Tale poziv mi je pa ze malce suspekten, ker je poln enega cudnega odobravanja drzave. Saj ne more biti cilj protesta ta, da se gre za nek dober imidz slovenije? Tega bo, predvsem v druzbi, ki temelji na izkoriscanju zivali (its a big biznis), itak imela, ne glede na to ali se v sloveniji prodaja krzno ali ne.

No, osebno se bi ja pridruzil protestu, ampak "ZA slovenijo" pa gotovo ne bom sel na cesto. Za nobeno drzavo.

Zakaj pa naslednjic ne naredite slogan kot pa "Proti sloveniji in proti krznu!"

Naja, s skepticno-kriticno solidarnostjo.
en anarhist iz Celovca

Anonimni pravi ...

ne, cilj je sprememba zakonodaje. in zato so potrebno vzvodi, ki jih ima politika oz. drzava. jep, nacionalna. vse ostalo je piarovski dizajn, ki je potreben, da se ljudstvo zave. "do vode vodijo razlicne poti. nekaterim je dovolj le zeja, drugi potrebujejo jumbo plakat." solidarnostno! G

Anonimni pravi ...

En anarhist iz Celovca, hvala za komentar.

Sploh ne gre za "odobravanje drzave", ampak za to, da na zakonodajnem nivoju pride do sprememb. Gre za poziv vladi in pristojnim ministrstvom, saj je v Sloveniji se zmeraj dovoljena vzreja zivali za krzno. Je pa seveda sedaj, v casu predsedovanja EU potrebno izkoristiti vecjo izpostavljenost Slovenije svetovni javnosti. Ravno taksni "mainstream" protesti in zgrazanje sirse populacije (ki se z radikalnejsimi taktikami ne bi strinjala)je namrec privedlo do prepovedi vzreje zivali za krzno v drzavah, ki so omenjene v besedilu.
Seveda pa taksen protest ni edina taktika, ki se uporablja za pregon nosenja in prodaje krzna ter vzreje zivali za krzno;) Lahko tudi sam kaj drugega poskusis, le pazi, da ne bodo v akciji poskodovane ne zivali, ne ljudje.
BU

Anonimni pravi ...

na zasedanju skupščine gibanja proti britju muc je bil podan predlog za sodelovanje z vašim gibanjem proti krznu